Eclipsi de lluna 21 febrer 2008

El proper 21 de febrer tindrem el primer eclipse de lluna visible des de la pení­nsula ibérica d’enguany.   El proper visible serà el 16 d’agost tot i que no serà total com aquest.   Els mitjans de comunicació ja comencen a bombardejar dient que serà l’últim visible fins al 2011… bé, serà l’últim visible des d’aquestes latituts que sigui complert, però tindrem algun (la guia de camp que tinc a mà diu que el 31 de desembre de 2009 veurem un parcial, i que el 2010 hi haurà eclipsis però no visibles des d’aquí­).

Així­, que hem d’aprofitar aquesta “última” oportunitat de veure un eclipsi de lluna i començar a preparar-nos.

* La predicció meteorològica (www.meteo.cat) no és gaire possitiva:

dimarts, 19-02-08

Estat del cel:
cobert o molt ennuvolat en general.

Precipitacions:
se n’esperen de febles i puntualment moderades a qualsevol punt del paí­s. Les més significatives s’enregistraran al sector del litoral i del Prepirineu. La cota de neu pujarà dels 1500 fins els 1800 metres al llarg del dia.

Però sempre podem esperar canvis d’últim moment.

* Els horaris:

Els horaris per veure l’eclipsi tampoc són gaire favorables (i aquests no canviaran). S’iniciarà la penombra de l’eclipsi a les 00.30h, l’eclipsi parcial començarà a les 01.40h, i la fase total a les 03.00h tot en horari UT. Això vol dir que li hem de sumar una hora més per veure-ho.

* Els gràfics:

Gràfics del que passarà extrets d’una de les pàgines referenciades a continuació.
20080221_EclipsiLluna2

UbicacioLlunaEclipsi

20080321_EclipsiLluna

* Webs de referència:

Com que les probabilitats de poder veure l’eclipsi ara per ara són baixes (entre núvols i son), lo millor serà disposar d’un seguit de pàgines que ens donin més informació tant per preparar l’eclipsi com per fer el seguiment via internet.

http://www.invlumer.e.telefonica.net/aportes/temas_interes/eclip.T_luna-21.02.08/eclip.T_luna.htm

http://www.astrosabadell.org/es/695_treball_recerca
http://www.entretodas.net/eclipse-total-de-luna-20-21-febrero-2008/

http://www.cielosur.com/eclipse-luna-febrero20y21-2008.php

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.