Aprovats els RD de l’agència per supervisió de la intel·ligència artificial

En un món cada vegada més connectat i digital, l’ús de la intel·ligència artificial (IA) està adquirint una importància creixent en tots els àmbits de la societat. Amb l’objectiu de garantir un ús ètic, responsable i segur de la IA, el govern espanyol ha aprovat el Reial decret per establir l’Agència Espanyola de Supervisió d’Intel·ligència Artificial. Aquesta agència jugarà un paper clau en la regulació i supervisió de les tecnologies d’IA, assegurant la seva compatibilitat amb els drets humans i els valors democràtics. En aquest article, explorarem els punts clau d’aquesta nova normativa i el seu impacte en la societat.

L’objectiu de l’Agència Espanyola de Supervisió d’Intel·ligència Artificial

L’aprovació d’aquest Reial decret és un pas decisiu cap a l’establiment d’una estructura reguladora sòlida per a la IA a Espanya. L’Agència Espanyola de Supervisió d’Intel·ligència Artificial té com a principal objectiu protegir els drets i les llibertats fonamentals dels ciutadans, així com garantir la seguretat i la confiança en l’ús de la IA. Aquesta agència es convertirà en el principal organisme encarregat de supervisar i controlar el desenvolupament, la implementació i l’ús de les tecnologies d’IA al país. Ja el 5 de desembre de 2022 l’estat va acordar la ubicació d’aquesta agència en A Coruña (https://portal.mineco.gob.es/es-es/comunicacion/Paginas/Decisión-Sede-Agencias.aspx)

Funcions i responsabilitats de l’agència

L’Agència Espanyola de Supervisió d’Intel·ligència Artificial tindrà diverses funcions clau per assegurar la regulació adequada de la IA. Una de les seves responsabilitats principals serà l’avaluació dels sistemes d’IA existents i futurs per a garantir que compleixin amb els estàndards ètics i legals establerts. Això inclourà l’avaluació de l’impacte social i ambiental de les tecnologies d’IA, així com la seva conformitat amb els drets humans i els principis de transparència i responsabilitat.

A més, l’agència desenvoluparà i promourà directrius i pràctiques en relació amb l’ús responsable de la IA en diferents àmbits, com ara el sector de la salut, el financer, l’educatiu i altres. També col·laborarà amb altres institucions nacionals i internacionals per a establir estàndards comuns i compartir coneixements i millors pràctiques.

Transparència i participació ciutadana

Una de les característiques clau del Reial decret és la importància que es dóna a la transparència i la participació ciutadana. L’agència haurà de mantenir un diàleg obert amb els diferents actors de la societat, com ara el sector privat, les organitzacions de la societat civil i els ciutadans, per a recollir opinions i preocupacions sobre l’ús de la IA. Aquest enfocament garantirà que les decisions preses per l’agència siguin representatives i tinguen en compte els diversos punts de vista.

Conclusions

L’aprovació del Reial decret per establir l’Agència Espanyola de Supervisió d’Intel·ligència Artificial representa un pas important cap a una regulació més completa i efectiva de la IA a Espanya. Aquesta agència jugarà un paper fonamental en la supervisió de les tecnologies d’IA per a assegurar el seu ús ètic, responsable i segur. La transparència i la participació ciutadana seran valors clau en el treball de l’agència, assegurant que les decisions preses reflecteixin les necessitats i preocupacions de la societat.

A mesura que l’IA continua evolucionant i impactant diferents aspectes de les nostres vides, és fonamental comptar amb regulacions adequades per a protegir els drets humans i promoure un ús responsable de la tecnologia. L’Agència Espanyola de Supervisió d’Intel·ligència Artificial està preparada per assumir aquest repte i jugarà un paper crucial en la configuració del futur de la IA a Espanya.

Enllaç: https://www.lamoncloa.gob.es/consejodeministros/referencias/Paginas/2023/refc20230613.aspx

  • ACUERDO por el que se autoriza la tramitación administrativa urgente prevista en el artículo 27.1.b) de la Ley 50/1997, de 27 de noviembre, del Gobierno, del proyecto de Real Decreto por el que se crea la Agencia Española de Supervisión de Inteligencia Artificial y se aprueban sus estatutos.
  • ACUERDO por el que se autoriza la tramitación administrativa urgente prevista en el artículo 27.1.b) de la Ley 50/1997, de 27 de noviembre, del Gobierno, del proyecto de Real Decreto por el que se establece un entorno controlado de pruebas para el ensayo del cumplimiento de la propuesta de Reglamento del Parlamento Europeo y del Consejo por el que se establecen normas armonizadas en materia de inteligencia artificial

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.