Una porta lògica executa una operació lògica en un o més entrades lògiques i produeix una sortida lògica única[1]. Perquè la sortida és també un valor de nivell lògic, una sortida d’una porta lògica pot connectar a l’entrada d’un o d’unes altres portes lògiques. La lògica normalment realitzada és lògica booleana i es troba més comunament en circuits integrats digitals. Les portes lògiques s’implementen principalment electrònicament utilitzant díodes o transistors, però també es poden construir utilitzant relès electromagnètics, fluídica, òptica, molècules, o elements fins i tot mecànics.
En la lògica electrònica, un nivell lògic és representat per un voltatge o corrent (que depèn del tipus de lògica electrònica en ús). Cada porta lògica exigeix potència de manera que pot generar i drenar corrents per aconseguir el voltatge de sortida correcte. En diagrames de circuits integrats lògics, la potència no es mostra, però en un esquemàtic de circuits electrònics complet, les connexions elèctriques s’exigeixen.
Avui m’han passat un enllaç que m’haura solucionat molts problemes fa uns anys al fer l’assignatura de fonament de computadors on havia de dissenyar, resoldre i dibuixar esquemes de portes lògiques. Un mal són com un altre, però que ara amb la tecnologia Flash, colors divertits fan que hagis de pensar menys i sigui fins i tot més entretingut dibuixar esquemes de portes. Aiiss! Si te hubiera conocido antes…