Gutenberg i la fi del paper imprès

Aquesta setmana ha sigut notí­cia en diferents mitjans, el fet que google hagi signat un acord amb diferents biblioteques per tal de digitalitzar part dels seus llibres i poder oferir-los digitalment. El conveni que implica a cinc grans biblioteques catalanes (Biblioteca Nacional de Catalunya, Biblioteca del monestir de Montserrat, biblioteca espiscopal del seminari de Barcelona, biblioteca del Centre Excursionista de Catalunya i la biblioteca de l’Ateneo Barcelonès) arribant a les 380.000 obres en total. La operació estarà subvencionada per google, i coordinada per la Biblioteca Nacional de Catalunya, i preveu al final poder oferir tots els llibres digitalitzats gratuïtament a http://books.google.es.

Aquesta notí­cia, hem fa reflexionar sobre diferents aspectes. Primer de tots, el fet que google acabarà ficada a tot arreu. Amb la antipatia que aixeca certes corporacions (com microsoft i els seus sistemes operatius per exemple), resulta curiós amb la simpatia o acceptació que l’usuari final accepta tractes similars a noms diferents.
En segon aspecte, resulta curiós que certs mitjans de comunicació hagin donat més importància al fet que siguin biblioteques catalanes (quan la notí­cia parla explí­citament d’obres en diferents idiomes i no es parla de digitalització exclusivament de llibres en català), i també el fet dels drets d’autor i repercussions econòmiques a editorials. Està molt clar que si vull un exemplar del Quixot per exemple, el compraré, i molt més clar encara que si desconec l’obra o necessito una consulta ràpida a alguna part molt concreta res millor que poder fer una consulta on-line.
Per últim, aquesta notí­cia crec que només ens avisa de la fi del paper imprès. Aquesta setmana parlant amb algú, comentàvem la necessitat i viabilitat o no de les biblioteques actuals. Deixant de banda que es llegeixi més o menys, el fet és que potser la necessitat actual no és tant tenir un lloc on poder consultar els llibres fí­sics, sinó crear els medis i mitjans per poder consultar i llegir el que sigui des d’on sigui sense tenir que ser forçosament en paper (amb l’estalvi d’espai, transport i arbres que pot implicar). Aquest final del paper, m’ha fet recordar el projecte Gutenberg, que pretèn fer disponible a tot el món obres (amb drets d’autor disponibles), gràcies a la col·laboració de la gent via internet. Un projecte similar a la wikipedia (que ha superat ja les 50.000 entrades en català) però que per diferents motius no ha triumfat o s’ha extès tant -segurament per la quantitat de temps que implica teclejar tot un llibre, temps molt superior a el que implica teclejar una petita definició- el projecte gutenberg conta amb una cinquantena de llibres disponibles en català. Arrel d’això, quin sentit tindrà comprar llibres a curt termini? no serà més pràctic comprar versions electròniques i disposar de dispositius que amb qualitat -i dignitat- permetin la lectura dels mateixos? estem a les portes d’una nova revolució d’edició de contingut literari? Dependrà tot de si la tecnologia i les lleis es volen adaptar a les necessitats i demandes del consum i del consumidor.
fonts: elpais.com, 20minutos.com, barrapunto.com, luchadores, softcatala.org/~jmas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.