Sant Narcí­s

El 29 d’octubre és Sant Narcí­s, i com a Patró de Girona, ho celebren amb les famoses “Fires de Sant Narcí­s” (el programa de les fires es pot consultar a www.ajuntament.gi/fires_sant_narcis/ i a www.firesdegirona.info). Cartell Fires GironaEnguany el cartell de les Fires l’ha dissenyat Clara Gassiot i com no fa referència exclusiva a la “marca registrada” de les mosques de Sant Narcí­s.
Els goigs de sant Narcí­s diuen el següent:

Quant vingueren los francesos
los dexareu a les fosques
Y en els propis llochs offesos
castigàreu amb les mosques.
Miracle tan señalat
sia de tanta excelència
que deslliure est Principat
de fam, guerra i pestilència

O sigui, diuen que el mirace de les mosques va succeir al setembre del 1286, quan l’excèrcit del rei de França, Felip l’Ardit, va assetjar Girona amb motiu de les trifulgues amb el rei Pere d’Aragó. Els francesos vàren entrar a la ciutat de Girona, varen robar i assaltar amb tot el que varen trobar fins que al entrar a la col·legiata de Sant Feliu van profanar el cos incorrupte de sant Narcí­s i el van trencar un braç. Del cos del sant varen sortir mosques gegants que van picar als francesos i als seus cavalls deixant-los ben morts a tots.
Aquesta és una de les llegences que justifiquen la iconografia. M’ha fet gràcia trobar una web amb informació més detallada i fidedigne del tema: http://www.terra.es/personal/santnarcis/home.htm

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.