Reivindiquem el català al MAC OS X!!!

Una interesant campanya que estan promoguent des de racocatala.cat , per tal de promoure l’interès i necessitat que la propera versió del sistema operatiu MAC OS (la versió Leopard).
La campanya consisteix en omplir un formulari de la pàgina apple per tal de fer arribar la petició de no oblidar la nostra llengua.
Podeu trobar les instruccions del prodeciment a la web: http://www.racocatala.cat/articles/13214.
No estic del tot d’acord amb el text, ja que podria donar altres detalls, però penso que el fet és més que important, així­ que ja m’he adherit a la proposta i he omplert el formulari…

Sr. Steve Jobs,

Sembla ser que l’empresa que vostè presideix no té intenció de traduir a la llengua catalana la seva propera actualització del sistema operatiu MAC OS X Leopard. De debò m’està dient que després de tants anys encara no podré treballar amb la meva llengua? Què he de fer, ara, plantejar-me si compro un PC amb Linux o Windows Vista que sí­ que els tindré en català?

Potser convé recordar que l’autopista que passa per davant de la seu d’Apple a Cupertino, la Juní­per Serra Fwy correspon al nom d’un dels fundadors de Califòrnia a finals del s.XVIII i responsable de les primeres missions que acabarien essent les llavors de les ciutats de San Francisco i San Diego, per exemple. La seva llengua materna era el català, com ho era de Salvador Dalí­ o Antoni Gaudí­, o com ho era la de Pere Font, un frare franciscà a qui devem el nom de la ciutat de Cupertino. Sense voler exagerar i amb un toc d’humor podrí­em dir que si no arriba a ser pels catalans avui potser Apple no existiria o, com a mí­nim, potser no tindria la seu a Cupertino.

Si els arguments històrics no l’acaben de convèncer i només el mou l’interès comercial li diré, ara que ha anunciat l’espectacular telèfon mòbil iPhone, que cada vegada hi ha més empreses que opten pel català, com ara Nokia o Motorola. I els seus veïns de Google ja fa temps que han optat pel català i ara digitalitzarà prop de 400.000 volums de les biblioteques més importants de la nostra nació, sobretot en llengua catalana.

Sr. Jobs, el català és una llengua parlada per gairebé 10 milions de persones, que supera amb escreix el nombre de parlants de llengües com ara el suec, el danès, el finès o el noruec. Em resulta incomprensible que Apple no tradueixi al català l’actualització del seu sistema operatiu si ho fa per llengües amb menys parlants. I el mateix passa amb l’iPod o l’iTunes.

Ja és hora que Apple, empresa que fins ara ha gaudit d’un alt grau de fidelitat per part dels consumidors catalans, sigui sensible amb una de les comunitats lingüí­stiques més dinàmiques d’Internet, identificada amb un domini propi .cat, i inclogui el català a tots els productes d’Apple. Ah i al flamant iPhone, també, sis plau!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.