Amb què està feta una pàgina web?

Mai us heu preguntat amb què està feta una web?  quin servidor web fa servir, apache?  quin gestor de continguts?  fa servir alguna eina especí­fica?  compleix els estàndards? …

í‰s una pregunta habitual meva, i quan una pàgina web hem crida la atenció acabo fent un CTRL+U per visualitzar el codi font ràpidament i intentar esbrinar coses.

Ara, contem amb una pàgina web ( builtwith.com) que només donant-li la URL de la pàgina farà un petit escaneig i ens donarà informació interesant de quines eines fa servir la pàgina web en qüestió.   Interesant per aprendre o tenir més detalls de com s’ha fet aquella pàgina web que ens agrada.

lives CD per salvar-te en casos d’emergències

Avui he decidit actualitzar el meu maletí­n de cd’s amb utilitats i descarregar algun cd amb utilitats per tal de recuperar, fer backups, imatges de sistema… en definitiva treure d’un apuro quan menys t’ho esperes.

Coneixia la distribució Hirens CD, la qual és de molt bona qualitat i prestigi.  Però buscant alternatives, he vist que havien actualitzat la distribució minipe-XT, la qual feia temps que portava al porta cd’s però que encara no havia testejat.  M’ha agradat l’entorn amigable que et dona i les possibilitats que t’ofereix.   Així­ que m’he decidit a descarregar una nova versió i sorprenentment és més fàcil descarregar via xarxes P2P que no des de la seva pròpia web (minipe-xt.org).  Tot i així­ es pot descarregar des de la seva pàgina web i després descomprimir el fitxer descarregat (la contrassenya és thecavern).  Jo he descarregat la actualització de 25 de febrer de 2008 -o sigui super actualitzat- anomenada versió MiniPE.v2k5.09.03-XT
L’altre utilitat que he trobat es diu ShagOS.  No m’ha sigut fàcil trobar la pàgina web d’origen d’aquesta distribució.  He trobat diferents referències però són enllaços trencats o no vàlids: http://www.shagos.dyndns.org ; en principi la web del seu creador és http://www.csh.rit.edu/~shaggy/shagos.html però tampoc he trobat una informació ràpida d’on descarregar aquesta distribució. Finalment m’ha funcionat l’he trobat via aquest foro.  Que un cop descarregat els enllaços he pogut convertir a iso i a testejar.

Segurament hi haurà millors distribucions, però de moment portaré aquestes una temporadeta al porta cd’s i ja veure per quina de les deues hem decanto o si torno a tirar de google per buscar alternatives.

per un diumenge aborrit

Serà la febre?  serà que és un diumenge gris?   serà que estic nostàlgic? … CutreJocno sé realment què serà però el fet és que avui he trobat realment entretingut aquest “cutre” joc ben simple i amb aires arcades dels anys 80.

En sí­, el joc no té res; el tí­pic joc de plataformes on només has d’anar recollint objectes d’un i altre lloc, i fer-los servir en el lloc adequat mentres vas saltant sense parar de plataforma en plataforma… Això sí­, com juguis dos minuts et picarà i et crearà aquella adicció tan tí­pica intentar esbrinar fins on pots arribar.
Segurament demà m’enpenediré d’aquest post.

Eclipsi de lluna 21 febrer 2008

El proper 21 de febrer tindrem el primer eclipse de lluna visible des de la pení­nsula ibérica d’enguany.   El proper visible serà el 16 d’agost tot i que no serà total com aquest.   Els mitjans de comunicació ja comencen a bombardejar dient que serà l’últim visible fins al 2011… bé, serà l’últim visible des d’aquestes latituts que sigui complert, però tindrem algun (la guia de camp que tinc a mà diu que el 31 de desembre de 2009 veurem un parcial, i que el 2010 hi haurà eclipsis però no visibles des d’aquí­).

Així­, que hem d’aprofitar aquesta “última” oportunitat de veure un eclipsi de lluna i començar a preparar-nos.

* La predicció meteorològica (www.meteo.cat) no és gaire possitiva:

dimarts, 19-02-08

Estat del cel:
cobert o molt ennuvolat en general.

Precipitacions:
se n’esperen de febles i puntualment moderades a qualsevol punt del paí­s. Les més significatives s’enregistraran al sector del litoral i del Prepirineu. La cota de neu pujarà dels 1500 fins els 1800 metres al llarg del dia.

Però sempre podem esperar canvis d’últim moment.

* Els horaris:

Els horaris per veure l’eclipsi tampoc són gaire favorables (i aquests no canviaran). S’iniciarà la penombra de l’eclipsi a les 00.30h, l’eclipsi parcial començarà a les 01.40h, i la fase total a les 03.00h tot en horari UT. Això vol dir que li hem de sumar una hora més per veure-ho.

* Els gràfics:

Gràfics del que passarà extrets d’una de les pàgines referenciades a continuació.
20080221_EclipsiLluna2

UbicacioLlunaEclipsi

20080321_EclipsiLluna

* Webs de referència:

Com que les probabilitats de poder veure l’eclipsi ara per ara són baixes (entre núvols i son), lo millor serà disposar d’un seguit de pàgines que ens donin més informació tant per preparar l’eclipsi com per fer el seguiment via internet.

http://www.invlumer.e.telefonica.net/aportes/temas_interes/eclip.T_luna-21.02.08/eclip.T_luna.htm

http://www.astrosabadell.org/es/695_treball_recerca
http://www.entretodas.net/eclipse-total-de-luna-20-21-febrero-2008/

http://www.cielosur.com/eclipse-luna-febrero20y21-2008.php

Canviar de color la perla

Ja fa uns dies que tinc “la perla”, i començo a controlar certs aspectes i a estar força content amb les seves funcionalitats.

Ahir, de casualitat vaig anar a parar a una web (http://www.geekandproud.net/blackberry-software/) on podies descarregar una utilitat que permet canviar el color de la perla d’aquest dispositiu.    Quina utilitat té això?  bàsicament cap, tot i que li dona cert aspecte “fashion” al catxarrí­n.   Tot i això, el que sorprèn és que aquesta capacitat m’era desconeguda i no entènc per què els fabricants s’empenyen en no exhaurir al màxim els recursos del material que venen.  Per què hem de recòrrer a programari de tercers per poder fer això?  per què no es vincula aquesta utilitat a avisos i alertes?

Enfins, deixem-nos de filosofades. Per instalar la utilitat, només cal anar a aquesta web (http://www.geekandproud.net/blackberry/colorpearl/colorpearl.jad ) amb la blackberry i acceptar la seva descàrrega i instalació.  A partir d’aquí­ al menú d’opcions ens apareixerà un nou menú que diu “colorPearl” y que permet canviar el color de la perla a diferents pre-establerts o indicant-li un RGB que ens sembli oportú.

Com a curiositat està molt bé.

Cursa de cotxes amb world real race

Si t’agraden  els cotxes, si t’agraden els gràfics d’alta definició, el realisme més extrem… crec que has de visitar la web: http://www.thomasscott.net/realworldracer/# on trobaràs un joc super real.  Està a mig camí­ entre el joc “Carlos Sainz” versió per a 286 de fa uns anys conduint un Toyota Corola, i potser no l’última versió del joc The Need for Speed però casi… amb l’afegit que corres sobre terreny real de google maps.

Bromes a parts, fa certa gràcia “conduïr” un cotxe, competint amb altres tres, i més encara si et fas tu la ruta i fas un camí­ que habitualment fas en cotxe.   Jo he possat un Pineda de Mar – Barcelona, i he pogut arribar sense gaires sustos fins a Mataró…

Configurar una blackberry com un mòdem bluetooth a un mac

Si disposes d’una blacberry, amb connexió a internet, lo seu es poder-la tenir a punt per en moments concrets poder-la fer servir de “modem” amb el portàtil i poder tenir connexió allà on sigui amb independència de les xarxes wifis “lliures i obertes” que es puguin trobar.

Com sempre, hi ha coses en el món de Mac que o són extraordinàriament fàcils, o són extraordinàriaments difí­cils.  De moment, crec que aquesta és difí­cil, i he trobat una pàgina (http://www.askdavetaylor.com/blackberry_pearl_as_bluetooth_modem_with_mac.html) on expliquen pas a pas molt didàcticament i amb captures de pantalla com descarregar un script per crear el dispositiu, configurar-ho i connectar-ho.   Validaré el seu funcionament en els propers dies i ja actualitzaré aquí­ si funciona bé amb el meu nou proveidor o no.